vraagteken

Uitleg kettingen

Op deze pagina vind u uitleg van de diverse soorten kettingen en tandwielen die wij leveren.

Wij leveren kettingsets met kettingen van de 2 grootste merken, did en tsubaki. De kettingen worden open geleverd, in de goede lengte met een losse klinkschakel.

De meest voorkomende types van did zijn de VX x-ring ketting en de ZVMX x-ring ketting waarbij de ZVMX de sterkste ketting is die DID maakt - deze ketting kan meer vermogen aan, heeft minder rek en gaat veel langer mee (de kostprijs per kilometer zal in de meeste gevallen lager of gelijk zijn aan de VX kettingen). De meest voorkomende types van Tsubaki zijn de Alpha en de Sigma, net als bij DID is de Sigma de sterkste ketting die meer vermogen aankan, minder rekt en langer meegaat. Qua sterkte zijn de DID VX kettingen en de Tsubaki Alpha kettingen gelijkwaardig en zijn de ZVMX en Sigma kettingen eveneens gelijkwaardig.

De meeste kettingen zijn leverbaar in standaard (metaalkleurig) kleur of goud kleur, buiten de goudkleur is er geen verschil in deze kettingen.

Overzicht van de meest voorkomende kettingen :

 • DID VX : x-ring ketting, ook leverbaar in goudkleur (VXG)
 • DID VM : x-ring ketting, ook leverbaar in goudkleur (VMG) - uitlopend model, opgevolgd door de VX
 • DID VS : o-ring ketting
 • DID ZVMX : x-ring ketting extra sterk, ook leverbaar in goudkleur (ZVMXG G&G zowel binnen als buitenschakel goudkleurig)
 • DID ZVM2 : x-ring ketting extra sterk, ook leverbaar in goudkleur (ZVM2G G&B) - uitlopend model, opgevolgd door de ZVMX
 • DID ERV3 : race ketting x-ring goudkleurig (G&G)
 • DID NZ : cross ketting metaalkleur, zonder o-ringen
 • Tsubaki Alpha ORS : o-ring ketting metaalkleur, deze worden uitgefaseerd en komen dan als XRS x-ring uitvoering.
 • Tsubaki Alpha XRG : x-ring ketting goudkleur, gelijkwaardig aan de Alpha ORS maar door gebruik van x-ringen een iets hogere treksterkte en iets langere levensduur.
 • Tsubaki Sigma-1 ORS : o-ring ketting extra sterk in metaalkleur - uitlopend model, opgevolgd door de Sigma-2
 • Tsubaki Sigma-1 XRG : x-ring ketting extra sterk in goudkleur - uitlopend model, opgevolgd door de Sigma-2
 • Tsubaki Sigma-2 XRS : x-ring ketting extra sterk in metaalkleur
 • Tsubaki Sigma-2 XRG : x-ring ketting extra sterk in goudkleur

Afwijkende vertandingen zijn voor veel kettingsets mogelijk, u kunt ons altijd even bellen of mailen voor de mogelijkheden.

Bij sommige sets wordt als kettingmaat 50 (bijv. 50VX of 50ZVMX) aangegeven, dit is een andere aanduiding voor de 530 maat, dus 50zvmx is hetzelfde als 530zvmx of 50vx is gelijk aan 530vx.

Montage van kettingsets is bij ons ook mogelijk (op afspraak).

Wij leveren de meeste sets met stalen JT tandwielen (in uitzonderingsgevallen leveren wij als jt ze niet maakt of niet kan leveren tandwielen van een ander merk, in de meeste gevallen van Afam of supersprox) , bij sommige kettingsets kunt u tegen meerprijs ook kiezen voor een Stealth achtertandwiel. Stealth tandwielen hebben in bijna alle gevallen een goudkleurig aluminium hart (voor sommige ducati's is het hart aluminium kleurig).

Bij sommige kettingsets wordt het voortandwiel met dempingsrubber geleverd (rubber cushioned). Deze voortandwielen hebben een rubber dempingsring die er voor zorgt dat de impact van de ketting op de tanden van het voortandwiel wordt gedempt en zorgt er tevens voor dat de ketting stiller loopt.

Bij de meeste kettingsets kunt u tegen een speciale prijs (€ 44.90) kettinggereedschap mee bestellen. Met dit kettinggereedschap kunt u op eenvoudige wijze de oude ketting breken, de nieuwe kettingschakel oppersen en deze afklinken. Als alternatief kettinggereedschap hebben wij ook de Afam easy riv5 waarmee u de schakel kan oppersen en afklinken voor een speciale prijs van € 22.50 (u kunt de oude ketting niet breken met dit gereedschap).

De Tsubaki Sigma kettingen hebben een schakel met een massieve pen, deze kunnen niet met het kettinggereedschap worden afgeklonken - voor de sigma ketting is evt. de Tsubaki rs-50 rivet punch mee te bestellen waarmee u de schakel kunt afklinken, deze geharde stalen pen is voorzien van een v-groef zodat u per keer 2 schuine kanten op de kettingschakelpen kunt slaan. Voor het oppersen van de klinkschakel van een tsubaki sigma ketting kunt u het afam easy riv5 gereedschap gebruiken.

Heeft u vragen of is er iets onduidelijk ?? - u kunt ons altijd even bellen of mailen voor extra toelichting.